EN ADELSDAM I KÖK OCH SALONG.
Artonhundratalet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man…
Artonhundratalet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man…
I dag är det nog mest kring jul Viktor Rydbergs namn nämns, när ”Tomten” reciteras i radio eller ”Gläns över sjö och strand” hörs i skolor och kyrkor. Men i…
Foto: Svenja Horstmann Vägkanter och kraftledningsgator kan vara viktiga livsmiljöer för fjärilar, humlor och växter, enligt en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet. Men platsens historia spelar roll. Längs äldre vägar fanns…
Nysjöns fäbodar i Dalarna. Foto: Förbundet Svensk Fäbodkultur Den 3 december beslutade Unesco om inskrivning av fäbodbruk på den representativa listan över mänsklighetens immateriella kulturarv. Unescos mellanstatliga kommitté för konventionen…
Foto: Ola Myrin/Historiska museet Vackra klänningar, dok och särkar – hur var människor klädda för 500 år sedan? Utställningen Medeltida mode på Historiska museet är ett unikt samarbete med Medeltidsmuseet…
Lars Hertervig, Marine, 1867. Olja på duk (beskuren). Foto: Dag Myrestrand/Stavanger Kunstmuseum På Prins Eugens Waldemarsudde får den svenska publiken möjlighet att upptäcka den norske konstnären Lars Hertervig (1830–1902) och…
I ett land som täcks till två tredjedelar av skog och vars forntida religion inbegrep ett världsträd är det kanske inte så konstigt att skogen fortsatt har en stark dragningskraft…
När livstidsdomen föll gick det ”en kallsvett” genom Nicolaus kropp men han ansträngde sig för att se oberörd ut. Han var stolt och ville inte visa svaghet eller rädsla inför…
Karl XV:s målning ”Norskt landskap”. Foto: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum Kung Karl XV (1826–1872) var känd för sina målerier, men delar av hans konstnärskap har hittills varit okänt. Nu har en…
I slutet av 1800-talet kom konstnärer och författare att överge Stockholm och Paris för att i stället slå sig ned på den svenska landsbygden. Dalarna var det landskap som lockade…