Magasinett: Axel Eriksson

Nya-Stockholm-2

Nya Stockholm – sekelskiftet 1900 Stadsmuseet, Stockholm 30 november 2024 – 30 augusti 2026.

Foto: Johan Stigholt Efter flera års djupt sökande i sina samlingar har Stadsmuseet i Stockholm öppnat sin största utställning på flera år. – Vi har hittat nära tusen objekt som…

Ferdinand-Boberg

FERDINAND BOBERG – ARKITEKTEN, KONSTNÄREN, MÄNNISKAN.

Förra sekelskiftets svenska arkitektur är i dag högt värderad. Sökandet efter ett nytt formspråk var intensivt inom arkitektur och konsthantverk, liksom inom konst, litteratur och musik. Ferdinand Boberg var ledande…

Skalmer_tjuvar_omslag_utkast.indd

TJUVAR OCH BEDRAGARE I 1800-TALETS SVERIGE.

När livstidsdomen föll gick det ”en kallsvett” genom Nicolaus kropp men han ansträngde sig för att se oberörd ut. Han var stolt och ville inte visa svaghet eller rädsla inför…

Modeldesignmuseet

MÖBELDESIGNMUSEUM FLYTTAS TILL ÄLMHULT.

Tina Petersson Lind, vd för IKEA Älmhult AB och Lars Bülow, grundare av Möbeldesignmuseum samt Johan Ejdemo och Eva Lilja Löwenhielm, designchefer på IKEA. IKEA har köpt Möbeldesignmuseum, The Museum…

Pennnans-pionjarer

PENNANS PIONJÄRER – OM MEDELTIDENS SKRIVANDE KVINNOR Sancta Birgitta Klostermuseum 29 juni – 25 augusti 2024.

Heliga Birgitta, Christine de Pizan och Katarina av Siena är tre medeltida kvinnor vars texter levt vidare och som berör än i dag. Under sommaren visas utställningen Pennans pionjärer –…

Herbariesamling

STOR SAMLING AV LAVAR BESTÄMDA AV ”LICHENOLOGINS FADER” UPPTÄCKT

Sex föremål med Erik Acharius annoteringar. Foto Anders Tehler. Till vänster Erik Acharius och till höger Olof Swartz. Erik Acharius betraktas av många som ”lichenologins fader”. Cirka 800 föremål direkt…

De-Svenska-Historiedagarna-i-Falun

DE SVENSKA HISTORIEDAGARNA TILL FALUN.

De Svenska Historiedagarna arrangeras i år i Falun. Konferensen pågår den 4–6 oktober i Högskolan Dalarna under temat ”Historia på djupet”. Invigningen sker i Lugnetkyrkan och inledningsföredraget ”Emma och Anders…

Manniskor-och-malningar

INREDNINGSMÅLERI I HÄLSINGEGÅRDAR 1750–1800.

I en ny avhandling från Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet undersöks inredningsmålningar i gårdar i Hälsingland 1750–1800. Kunskaperna kan bland annat komma att hjälpa framtida konservatorer. Hälsingland är berömt…

Lin_66A3362

Lin för livet!- Den 1 juni öppnar utställningen Lin för livet på Torsby Finnskogscentrum.

– Linnekläder är extra aktuellt just nu. Inte bara för att det är modernt utan framför allt för att det är hållbart. Intresset för lin växer, det är vackert, slitstarkt…

100-000-bildminnen

100 000 KULTURHISTORISKA FOTON RÄDDADE OCH DIGITALISERADE

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, men endast en mindre del av materialet är digitaliserat. Nu avslutas ett stort…

Moskvas-erovrare

MOSKVAS ERÖVRARE JAKOB DE LA GARDIE

Jakob De la Gardie är den enda svenska fältherre som i spetsen för en armé nått Moskva och trätt fram inför tsaren i Fassettpalatset. Bedriften gjorde honom till en av…