Magasinett: Sverige

Bruno-Liljefors

BRUNO LILJEFORS – EN BIOGRAFI.

Bruno Liljefors ville bli bäst. I dag kunde han ha satsat på idrotten, men konsten passade honom lika bra. Efter genombrott i Paris, Berlin och Stockholm var han till slut…

Bonnard-och-Norden

BONNARD OCH NORDEN Nationalmuseum 20 februari – 18 maj 2025.

Pierre Bonnard: ”Sous l’arbre” (1915), beskuren. Foto: Christies, New York Pierre Bonnard var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. I färgskimrande bilder fångade fransmannen det han hade närmast: hemmet, familjen,…

Emilie-Hogqvist

PRIMADONNAN EMILIE HÖGQVIST.

Emilie Högqvist (1812–1846) var en av de största stjärnorna i svensk teater under 1800-talet. Efter att i unga år mest uppmärksammats för sin skönhet blev hon efter hand alltmer hyllad…

Myntskatten-fran-Visingso

Myntskatten från Visingsö Jönköpings läns museum 1 mars – 1 juni 2025.

I mars 2024 hittades en speciell myntskatt på Visingsö. På Jönköpings läns museum finns nu möjlighet att ta del av berättelsen där en bergvärmeinstallation ledde till en oväntad skatt och…

Milles_1955

Carl Milles: Sveriges mästare inom monumental skulptur.

Carl Milles (23 juni 1875 – 19 september 1955)  Carl Wilhelm Emil Milles, ursprungligen Andersson,är en av Sveriges mest berömda skulptörer, känd för sina dynamiska och fantasifulla verk som blandar…

1280px-Hilma_af_Klint,_portrait_photograph_published_in_1901

Hilma af Klint- var en banbrytande svensk konstnär.

Hilma af Klint (1862-1944) var en banbrytande svensk konstnär, allmänt ansedd som en av de tidigaste pionjärerna inom den abstrakta konsten, med verk som föregick välkända konstnärer som Wassily Kandinsky…

Foto_Ann-Charlotte Rugfelt Ferm_0M5A8850

Entréavgift på museerna – viss nedgång i antal besök men bättre än väntat.

Vänersborgs museum är ett av de museer som har påverkats minst av entréavgifterna. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm Den 15 januari 2024 återinfördes entréavgifter på fem av Västra Götalandsregionens museer: Göteborgs…

Jazz-i-Sverige

JAZZ I SVERIGE DE FÖRSTA HUNDRA ÅREN.

I början av 1920-talet varnades det svenska folket för en ny sjukdom – jazzmusik. Men jazzbacillen gick inte att hejda. Många svenskar gillade att dansa till och lyssna på den…

Ferdinand-Boberg

FERDINAND BOBERG – ARKITEKTEN, KONSTNÄREN, MÄNNISKAN.

Förra sekelskiftets svenska arkitektur är i dag högt värderad. Sökandet efter ett nytt formspråk var intensivt inom arkitektur och konsthantverk, liksom inom konst, litteratur och musik. Ferdinand Boberg var ledande…

Swedish-Lion-Model-1024x785-1

NY AI-MODELL TOLKAR HISTORISKA TEXTER.

Riksarkivet presenterar nu en AI-modell som kan tolka handskrivna texter på svenska från 1600-, 1700- och 1800-talen och uppnå en noggrannhetsgrad på 95 procent. ”The Swedish Lion I” har tränats…

Sundsvall-Da-och-Nu

SUNDSVALL – DÅ OCH NU Sundsvalls museum 9 november 2024 – 31 augusti 2025.

Åkroken i Sundsvall, cirka 1900. Foto: Ellen Palm. Ur Sundsvalls museums samlingar Åkroken, Norrmalm och Hamnplan är alla platser som har förändrats genom åren. Men hur såg det egentligen ut…