BRUNO LILJEFORS – EN BIOGRAFI.
Bruno Liljefors ville bli bäst. I dag kunde han ha satsat på idrotten, men konsten passade honom lika bra. Efter genombrott i Paris, Berlin och Stockholm var han till slut…
Bruno Liljefors ville bli bäst. I dag kunde han ha satsat på idrotten, men konsten passade honom lika bra. Efter genombrott i Paris, Berlin och Stockholm var han till slut…
Pierre Bonnard: ”Sous l’arbre” (1915), beskuren. Foto: Christies, New York Pierre Bonnard var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. I färgskimrande bilder fångade fransmannen det han hade närmast: hemmet, familjen,…
Emilie Högqvist (1812–1846) var en av de största stjärnorna i svensk teater under 1800-talet. Efter att i unga år mest uppmärksammats för sin skönhet blev hon efter hand alltmer hyllad…
I mars 2024 hittades en speciell myntskatt på Visingsö. På Jönköpings läns museum finns nu möjlighet att ta del av berättelsen där en bergvärmeinstallation ledde till en oväntad skatt och…
Carl Milles (23 juni 1875 – 19 september 1955) Carl Wilhelm Emil Milles, ursprungligen Andersson,är en av Sveriges mest berömda skulptörer, känd för sina dynamiska och fantasifulla verk som blandar…
Hilma af Klint (1862-1944) var en banbrytande svensk konstnär, allmänt ansedd som en av de tidigaste pionjärerna inom den abstrakta konsten, med verk som föregick välkända konstnärer som Wassily Kandinsky…
Vänersborgs museum är ett av de museer som har påverkats minst av entréavgifterna. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm Den 15 januari 2024 återinfördes entréavgifter på fem av Västra Götalandsregionens museer: Göteborgs…
I början av 1920-talet varnades det svenska folket för en ny sjukdom – jazzmusik. Men jazzbacillen gick inte att hejda. Många svenskar gillade att dansa till och lyssna på den…
Förra sekelskiftets svenska arkitektur är i dag högt värderad. Sökandet efter ett nytt formspråk var intensivt inom arkitektur och konsthantverk, liksom inom konst, litteratur och musik. Ferdinand Boberg var ledande…
Riksarkivet presenterar nu en AI-modell som kan tolka handskrivna texter på svenska från 1600-, 1700- och 1800-talen och uppnå en noggrannhetsgrad på 95 procent. ”The Swedish Lion I” har tränats…
Åkroken i Sundsvall, cirka 1900. Foto: Ellen Palm. Ur Sundsvalls museums samlingar Åkroken, Norrmalm och Hamnplan är alla platser som har förändrats genom åren. Men hur såg det egentligen ut…