Magasinett: Konst

Ferdinand-Boberg

FERDINAND BOBERG – ARKITEKTEN, KONSTNÄREN, MÄNNISKAN.

Förra sekelskiftets svenska arkitektur är i dag högt värderad. Sökandet efter ett nytt formspråk var intensivt inom arkitektur och konsthantverk, liksom inom konst, litteratur och musik. Ferdinand Boberg var ledande…

Den-sista-idealisten

VIKTOR RYDBERG OCH HANS TID.

I dag är det nog mest kring jul Viktor Rydbergs namn nämns, när ”Tomten” reciteras i radio eller ”Gläns över sjö och strand” hörs i skolor och kyrkor. Men i…

Mellan-bruk-och-bersa

BILDER FRÅN GUSTAVSBERG – ETT BRUKSSAMHÄLLE I FOLKHEMMET.

Mellan bruk och berså är en fotografisk berättelse om Gustavsbergs Porslinsfabrik och samhället som växte fram kring industrin. Med drygt trehundra unika fotografier, hämtade från fabrikens omfattande fotoarkiv, skildras liv…

Elsa-och-Natanael-Beskow

ELSA OCH NATANAEL BESKOWS KÄRLEKSHISTORIA.

När Elsa Maartman 1893 tog emot Natanael Beskows frieri var hon nitton år gammal, höll på att utbilda sig till teckningslärare och drömde om en framtid som konstnär. Han var…

Lars Hertervig

HERTERVIG – HILL. DRÖM OCH VERKLIGHET Prins Eugens Waldemarsudde 21 september 2024 – 26 januari 2025.

Lars Hertervig, Marine, 1867. Olja på duk (beskuren). Foto: Dag Myrestrand/Stavanger Kunstmuseum På Prins Eugens Waldemarsudde får den svenska publiken möjlighet att upptäcka den norske konstnären Lars Hertervig (1830–1902) och…

Skogen

SKOGEN I FOLKTRO, SÄGNER OCH SAGOR.

I ett land som täcks till två tredjedelar av skog och vars forntida religion inbegrep ett världsträd är det kanske inte så konstigt att skogen fortsatt har en stark dragningskraft…

Flag_of_India.svg

Något har hänt med Indien.

Något har hänt med Indien.  Indien har fått en ny plats i världen. Landet upplever ett nytt självförtroende, en självständig plats på världsscenen och är numera det folkrikaste landet i…

Norskt-landskap

KARL XV:S ”NORSKT LANDSKAP” MÅLADES I ROMSDALEN.

Karl XV:s målning ”Norskt landskap”. Foto: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum Kung Karl XV (1826–1872) var känd för sina målerier, men delar av hans konstnärskap har hittills varit okänt. Nu har en…

Det-ar-vackrast-nar-det-skymmer

DET ÄR VACKRAST NÄR DET SKYMMER Thielska Galleriet 21 september 2024 – 26 januari 2025.

Pär Lagerkvist kända dikt, Det är vackrast när det skymmer från 1919, fångar ett centralt tema i den nordiska konsten vid förra sekelskiftet då skymnings- och gryningsmotiv var särskilt populära…

Brunnslock-i-Sigtuna

HISTORISKA BRUNNSLOCK I SIGTUNA.

När Sveriges äldsta gata skulle renoveras gav Sigtuna kommun skulptören Annie Winblad Jakubowski i uppdrag att gjuta brunnslock efter tre historiska mynt. Nu ligger de första brunnslocken på plats längs…

Displays-for-learning

MÖTET MELLAN KONST OCH VETENSKAP I TIDIGMODERN TID

Boken Displays of learning. Studies in early modern art and science by Inga Elmqvist Söderlund återspeglar forskaren och kuratorn Inga Elmqvist Söderlunds (1967–2017) intresse för den tidigmoderna strävan efter kunskap,…