Magasinett: Arkitektur

Antoni_Gaudi_1878

Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet.

Antoni Gaudí: En visionär arkitekt  mannen bakom Barcelonas mästerverk  Antoni Gaudí (1852–1926) är en av världens mest ikoniska arkitekter, vars unika stil och innovativa designs har gjort honom till en…

Erik-Josephson

ERIK JOSEPHSON – EN SVENSK JUDISK ARKITEKT.

Erik Josephson var ett känt namn under den svenska judiska guldålder som inföll vid förra sekelskiftet. Men han hamnade i otakt med tiden, när nationalromantiken bröt in under 1910-talet. Dessutom…

Nya-Stockholm-2

Nya Stockholm – sekelskiftet 1900 Stadsmuseet, Stockholm 30 november 2024 – 30 augusti 2026.

Foto: Johan Stigholt Efter flera års djupt sökande i sina samlingar har Stadsmuseet i Stockholm öppnat sin största utställning på flera år. – Vi har hittat nära tusen objekt som…

Ferdinand-Boberg

FERDINAND BOBERG – ARKITEKTEN, KONSTNÄREN, MÄNNISKAN.

Förra sekelskiftets svenska arkitektur är i dag högt värderad. Sökandet efter ett nytt formspråk var intensivt inom arkitektur och konsthantverk, liksom inom konst, litteratur och musik. Ferdinand Boberg var ledande…

"Sagolika Tynnelsö", KV 2019/4, s. 6

COPYRIGHT/PHOTO: Melker Dahlstrand

melker@dahlstrand.se

+46-70 630 20 88

STATEN GÖR UTRENSNING – SÄLJER SLOTT OCH KYRKOR.

Tynnelsö slott utanför Strängnäs. Foto: Melker Dahlstrand Vem vill köpa ett slott, en kyrka, en ruin eller en anrik skola? Under 2025 säljer Statens fastighetsverk 37 fastigheter som inte längre…

Nysjons-fabodar

FÄBODBRUK ÄR EN DEL AV MÄNSKLIGHETENS KULTURARV.

Nysjöns fäbodar i Dalarna. Foto: Förbundet Svensk Fäbodkultur Den 3 december beslutade Unesco om inskrivning av fäbodbruk på den representativa listan över mänsklighetens immateriella kulturarv. Unescos mellanstatliga kommitté för konventionen…

Artipelag_entré_02

Artipelag är en privatägd konsthall vid Baggensfjärden.

Artipelag, museet i Stockholms skärgård. Artipelag är en unik plats som kombinerar konst, aktiviteter och skärgårdsliv på ett härligt sätt. Det är en plats där naturen och kulturen går hand…

Manniskor-och-malningar

INREDNINGSMÅLERI I HÄLSINGEGÅRDAR 1750–1800.

I en ny avhandling från Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet undersöks inredningsmålningar i gårdar i Hälsingland 1750–1800. Kunskaperna kan bland annat komma att hjälpa framtida konservatorer. Hälsingland är berömt…

Kronobergs-slottsruin

FRAMTIDEN FÖR KRONOBERGS SLOTTSRUIN UTREDS

Foto: Statens fastighetsverk Statens fastighetsverk ska utreda olika alternativ för det fortsatta arbetet med renoveringen av murverket på Kronobergs slottsruin i Växjö. Ruinen är stängd för allmänheten sedan årsskiftet 2022/2023…

Arvid-Fuhre

ARKITEKTEN OCH KULTURBÄRAREN ARVID FUHRE

Arvid Fuhre var verksam under 1900-talets första hälft, en period av framgång för svensk arkitektur som stilmässigt gick från nationalromantik via Swedish Grace till modernism. Under studietiden i Stockholm lade…

En-forvandlad-stad

STOCKHOLM FÖRR OCH NU

Boken En förvandlad stad. Stockholm förr och nu är en visuell tidsresa där historien och nuet går hand i hand. Gamla unika arkivbilder får sällskap av nytagna bilder på samma…