MEDELTIDA MODE Historiska museet 24 oktober 2024 – 1 november 2026.

Foto: Ola Myrin/Historiska museet

Foto: Ola Myrin/Historiska museet

Vackra klänningar, dok och särkar – hur var människor klädda för 500 år sedan? Utställningen Medeltida mode på Historiska museet är ett unikt samarbete med Medeltidsmuseet som gästar till Historiska. Se nysydda kvinnodräkter, återskapade från 1100-tal till tidigt 1500-tal.

Under medeltiden var alla kläder dyrbarheter. Det fanns inga massuppsydda kläder i billiga material. Alla kläder var sydda för hand och uppmätta efter den person som först skulle ha klädesplagget. Kläderna användes ofta tills de var helt utnötta och då kunde textilierna användas till lappning och lagning.

I utställningen Medeltida mode visas nysydda kvinnodräkter från 1100-tal till tidigt 1500-tal, både enklare dräkter och mer påkostade. Det har tagit fyra års tid att arbeta fram mönster, färga tyger på gammalt vis och i sin helhet återskapa dräkter. Arbetet har bland annat innefattat att studera medeltida konst och arkeologiska fynd från medeltiden för att få fram tidsenliga dräkter.

– Det finns ett stort intresse för historiska kläder, men vi har aldrig haft en utställning om det så vi tyckte det var dags. Kläder är något väldigt allmänmänskligt som alla kan relatera till. Alla människor behöver kläder för att hålla sig varma och det har alltid funnits folk som varit modeintresserade i alla tider. Vi fick möjlighet att vara på Historiska museet och det är vi är glada för, säger Åsa Dahlstedt, sömmerska på Medeltidsmuseet.

Bland de enklare kläderna som ställs ut finns en dräkt som är sliten och lagad, under medeltiden var det vanligt att kläder gick i arv och lappades om de var trasiga. Andra kreationer är mer påkostade och kan ha burits av människor i rika köpmansfamiljer som hade råd med nästan lika fint tyg som adeln. Kläderna var främst i ull, men hos de riktigt förmögna kunde man kosta på sig enstaka sidendetaljer som utsmyckningar på dräkterna. Underklänning och särk var ofta i linne eller hampa.

Totalt omfattar utställningen tio klänningar, men under 2025 tillkommer fler nysydda dräkter.

– Jag känner mig stolt över vårt samarbete. Att Historiska museet kan erbjuda en plats där Medeltidsmuseet kan ha sin utställning, när de nu tillfälligt är utan ”bostad” i väntan på flytt, säger Åsa Marnell, museichef på Historiska museet.