På Prins Eugens Waldemarsudde får den svenska publiken möjlighet att upptäcka den norske konstnären Lars Hertervig (1830–1902) och hans uttrycksfulla konst i dialog med verk av den kända svenske konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911). Trots att de tillhörde olika generationer och aldrig möttes, finns det många likheter att finna i deras liv och konstnärliga gärning. Båda konstnärerna var visionära landskapsmålare och betraktas som ”konstnärernas konstnärer”, vilka inspirerat en rad bildkonstnärer, författare, dramatiker och musiker genom tiderna.
Utställningen Hertervig – Hill. Dröm och verklighet är ett samarbetsprojekt mellan Prins Eugens Waldemarsudde, Stavanger Kunstmuseum och Nordic Institute of Art. Det är den första större presentationen av Lars Hertervigs konst i Sverige och den mest omfattande utställningen av hans verk utanför Norge. Samtidigt är det första gången som Carl Fredrik Hills konst visas i sådan omfattning i Norge.
Presentationen omfattar omkring 150 verk och syftar till att skapa en dialog mellan Hertervigs och Hills konst samt att lyfta fram de unika och gemensamma aspekterna av deras konstnärliga verksamhet. Urvalet av verk omfattar stora delar av deras produktioner, med särskilt fokus på de mer visionära och andliga arbeten som tillkom under de sena faserna av deras liv. Dessa verk, som kan ses som en förlängning av senromantiken och symbolismen samt som föregångare till surrealismen, belyser både paralleller och skillnader mellan de två konstnärerna.
Både Hertervig och Hill drabbades av psykisk sjukdom som påverkade deras möjligheter att delta i det officiella konstlivet, vilket gav dem en ovanlig konstnärlig frihet. De utvecklade båda sina säregna konstnärliga uttryck och följde egna intressen i val av motiv och tematik. Det är kanske också därför som Hertervigs och Hills konst alltid har varit av stort intresse för andra konstnärer, författare, dramatiker och musiker.
– I den omfattande utställningen Hertervig – Hill. Dröm och verklighet.ges unika möjligheter att uppleva Lars Hertervigs uttrycksfulla landskapsmåleri och drömlika verk på papper, i en spännande och mångbottnad dialog med Carl Fredrik Hills visionära verk i olika tekniker. Här visas både djupt personliga tolkningar av en sedd verklighet och fascinerande scener från en inre värld, som frångått tidens konventioner. Vår förhoppning är att utställningen och dess starka, experimentella visuella utsagor ska verka inspirerande för alla våra besökare, säger museichef Karin Sidén.
Lars Hertervig (1830–1902) växte upp på ön Borgøy på Norges sydvästra kust utanför Stavanger; ett landskap som kom att bli ett återkommande tema i hans konst. Efter att ha gått på Kungliga Ritskolan i Oslo, fortsatte han till Düsseldorf i början av 1850-talet som elev till den norske professorn Hans Gude vid Düsseldorfs konstakademi. Tragiskt nog blev Hertervig sjuk och återvände till Norge, där han själv såg till att under en period bli inlagd på Gaustad mentalsjukhus utanför Oslo. Resten av Hertervigs liv tillbringade han i hemtrakterna på Borgøy och i Stavanger, där han arbetade relativt isolerat och med begränsade medel. På 1860- och 70-talen målade han en rad anslående landskap i både olja och akvarell; vissa visar på en fascination för förfall medan andra är mer kontemplativa. Dessa verk kan ses som konstnärens visioner av naturen, ibland eventuellt baserade på vaga minnen av ett specifikt landskap.
Carl Fredrik Hill (1849–1911) föddes i Lund i södra Sverige. Efter studier vid Konstakademien i Stockholm, med inriktning som landskapsmålare, bodde han under 1870-talet flera år i Paris. Influerad av bland annat Camille Corot målade Hill – liksom många andra nordiska konstnärer – friluftsstudier vid Barbizon och andra populära platser utanför Paris. Hans tidiga verk speglar den realistiska strömningens och friluftsmåleriets ideal. I januari 1878 lades Hill in på en anstalt för psykiskt sjuka i Passy, Frankrike, och därefter på Sct Hans hospital i Roskilde och på Sankt Lars i Lund, där han vistades till 1883. De tre sista decennierna av sitt liv bodde Hill med sin familj i sitt barndomshem i Lund. Konstnären fortsatte att teckna och måla, framför allt på papper. Han fortsatte att skildra landskap, som nu antog en mer visionär karaktär, ibland med anknytning till hans tidiga verk. Han tecknade också figurer, palatsinteriörer, djur och imaginära varelser. Dessa uttrycksfulla verk har ofta karaktären av drömmar eller visioner.