Revykungen och satirikern Karl Gerhard (1891–1964) var en av Sveriges mest uppmärksammade mediepersonligheter. Han ansågs göra de kvickaste och elegantaste sketcherna och kupletterna, där han gisslade politiker, kungligheter och kulturelit.
Under andra världskriget blev han en av landets tydligaste antinazistiska röster, vilket skrämde bort hans publik och tvingade honom att lämna sin teater. Privat levde han under sina sista decennier i en regnbågsfamilj med adoptivdottern Fatima och sambon Göthe.
I biografin Karl Gerhard. Estradör och provokatör ger Kalle Lind sin bild av en modig och modern man. Boken följer huvudpersonen från vaggan till graven, men lägger särskild vikt vid de dramatiska krigsåren och den HBTQ-värld Karl Gerhard var en del av.
Med utgångspunkt i bland annat Säpoakter och privat korrespondens låter Kalle Lind ett mer komplett porträtt träda fram. Det här är också berättelsen om Sverige före, mellan och efter två världskrig – ett land som hann förändras i grunden medan Karl Gerhard ivrigt drev med varje förändring från scenen.
Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han hörs i radio och podd, syns i TV, står på scen och har skrivit en mängd böcker i olika genrer, bland annat Hasseåtage. Humorparet som roade och retade Sverige och Hasse Alfredson. En sån där farbror som ritar och berättar.