DESIGNHISTORIER Röhsska museet Ny basutställning.

Ett urval av de 500 föremål som visas i Designhistorier. Foto: Kristin Lidell

Ett urval av de 500 föremål som visas i utställningen. Foto: Kristin Lidell

I den nya basutställningen Designhistorier visas designikoner, unikt konsthantverk och mode från de senaste 150 åren. Utställningen upptar ett helt våningsplan och innehåller drygt 500 föremål ur Röhsska museets samling. Vernissagen ägde rum 9 november 2024 och därmed är samtliga basutställningar på museet nu öppna för publiken.

– Med Designhistorier återöppnar vi inte bara hela våning ett, utan hela husets basutställningar för besökarna – och bjuder på design, konsthantverk och mode från slutet av 1800-talet till idag, med fokus på vår nutid inom nordisk design. Här presenteras välbekanta designklassiker, dolda skatter från samlingarna och samtida, nyförvärvade föremål, som visar på den fantastiska mångfald som designbegreppet omfattar, säger museichefen Nina Due.

Designhistorier upptar hela 800 kvadratmeter och fem salar – och rymmer allt från en modern elsparkcykel av märket Voi och ett verk om Black Lives Matter av konstnären Sasha Huber – till en klänning som kommenterar miljöförstöring av modeskaparen Vivienne Westwood. Vid sidan av imponerande föremål, skisser, materialprover, filmer och intervjuer får publiken ta del av historierna bakom föremålen i samlingen, som varför Brios träleksaker var så banbrytande, hur en könummerapparat i varuhusmiljö kan locka till köp – och hur Ericofonen, även kallad Kobratelefonen, fick sin ikoniska form.

– Vi har gjort en tematisk utställning, där föremål från olika tidsepoker ställs sida vid sida för att få fram nya och ibland oväntade berättelser. Utställningen tar upp teman som konsumtion, innovation, förändring, kreativitet, effektivitet och tillhörighet i relation till designämnet. Målet har varit en utställning som breddar bilden av vad design är och kan vara, säger Johanna Agerman Ross, som har lett innehållsarbetet och annars jobbar som Chief Curator på Design Museum i London.

Delar av utställningen kommer att förändras över tid och föremål kommer att bytas ut, för att säkerställa utställningens aktualitet. Det betyder också att betydligt fler än 500 föremål kommer att visas under utställningens livstid. Här finns också ett rum särskilt tillägnat samarbeten – studion Super Ö. Hit bjuds samarbetspartners in för att utforska och fördjupa sig i museets designsamling och utställningens teman.

– Designhistorier är liksom historieskrivningen i ständig rörelse. Vi är stolta och glada att återöppna våning ett för både publik och intressanta samarbetspartners – och att få tillgängliggöra den nutida delen av Röhsska museets design-, mode- och konsthantverkssamling, säger Nina Due.

 

EIC/HAG