När Sveriges äldsta gata skulle renoveras gav Sigtuna kommun skulptören Annie Winblad Jakubowski i uppdrag att gjuta brunnslock efter tre historiska mynt. Nu ligger de första brunnslocken på plats längs Stora gatan.
Sigtuna är Sveriges första stad med Sveriges äldst bevarade gata: Stora gatan. Tidigare i år påbörjade Sigtuna kommun en renovering av gatan och valde då ett annorlunda drag: gatans brunnslock gavs formen av tre historiska mynt med koppling till platsen.
– Det många kanske inte vet är att Sveriges allra första mynt präglades här för tusen år sedan, säger Anders Söderberg, arkeolog vid Sigtuna museum & Art.
Uppdraget gick till Annie Winblad Jakubowski, känd för bland annat den ”randiga” 1-kronan och tidigare utrikesministern Anna Lindhs gravsten.
– Det var beroendeframkallande! Jag jobbade som en galning under våren och sommaren förra året. På morgnarna steg jag upp, tog på mig morgonrocken och satte igång direkt. Det skulle kunna jämföras med en komplicerad stickning. Det är svårt att låta bli så man håller på tills den är klar, berättar Annie Winblad Jakubowski.
Nu finns de första brunnslocken på plats, bland annat i korsningen Långgränd–Stora gatan. Under våren och sommaren har de visats på Sigtuna museum och väckt stort intresse bland besökarna.
– När folk får höra att mynten ska bli brunnslock säger de att det är genialt och roligt att föra ut historien på gatan såhär. På så sätt blir den ju tillgänglig för alla, säger Ted Hesselbom, chef på Sigtuna museum & Art.
Den som promenerar över brunnslocken kan se hur locken är helt täckta av rost. Det beror på att de mättats för att inte fortsätta rosta av väder och vind.
– Allt eftersom människor går över dem kommer rosten att nötas bort och formen träder fram. Det är precis som med läder, det blir bara vackrare ju mer det används, säger Winblad Jakubowski.
Sammanlagt fjorton brunnslock har gjutits efter tre mynt med koppling till Sigtuna. Det första brunnslocket är gjort efter ett mynt som slogs i Sigtuna för kung Olof Skötkonung. Det präglades i Sigtuna mellan år 995–1005 och är ett av Sveriges allra första mynt. Det andra locket är gjort efter en av förlagorna till den tidiga svenska myntningen, präglat av myntmästare Godwine i London för kung Ethelred II mellan år 997–1003. Godwine kan även ha varit verksam i Sigtuna eftersom han står skriven som ansvarig myntmästare på ett av kung Olof Skötkonungs mynt. Förlagan hittades i Sigtuna. Det tredje brunnslocket är gjort efter ett mynt som kan vara en vikingatida myntförfalskning eller något slags medalj. Det är gjort av försilvrad koppar och har namnet Björn skrivet med runor. Det hittades på Sigtuna museums egen tomt.