MÖBELDESIGNMUSEUM FLYTTAS TILL ÄLMHULT.

Tina Petersson Lind, vd för IKEA Älmhult AB och Lars Bülow, grundare av Möbeldesignmuseum samt Johan Ejdemo och Eva Lilja Löwenhielm, designchefer på IKEA.

Tina Petersson Lind, vd för IKEA Älmhult AB och Lars Bülow, grundare av Möbeldesignmuseum samt Johan Ejdemo och Eva Lilja Löwenhielm, designchefer på IKEA.

IKEA har köpt Möbeldesignmuseum, The Museum of Furniture Studies, i Stockholm. Det innebär att museet, med en av de mest omfattande privata möbelsamlingarna i norra Europa, återigen blir tillgängligt för allmänheten, men nu i Älmhult.

Möbeldesignmuseums samlingar rymmer över 1 200 unika möbler och andra designobjekt från fler än 400 designers och arkitekter världen över. Dessa föremål, som spänner från sent 1800-tal till nutid, är resultatet av 40 års samlande av arkitekterna Kersti Sandin och Lars Bülow.

– Vi är enormt glada över förtroendet att få förvärva Kersti och Lars fantastiska samling. Vi har inte bara ambitionen att förvalta detta inspirerande arv – utan vill utveckla det genom att göra design tillgänglig och relevant för alla, oavsett bakgrund. Älmhult har redan idag ett stort antal internationella besökare och vår investering i Möbeldesignmuseum är ett steg mot att göra orten till en viktig kunskapsnod och ledande destination för designstudier, säger Tina Petersson Lind, vd för IKEA Älmhult AB.

– Den här satsningen kommer att betyda oerhört mycket för Älmhult och vi ser fram emot att samarbeta för att stärka Älmhult som plats, säger Eva Ballovarre (S), kommunalråd i Älmhult.

Exakt när Möbeldesignmuseum med den publika utställningen kommer att öppna i Älmhult är ännu inte bestämt. Förvärvet genomfördes under sommaren och nu pågår arbetet för att hitta en permanent plats för den stora samlingen.

– Det känns glädjande att vår samling får en ägare med förutsättningar att utveckla museets vision – att genom temautställningar, seminarier och workshops stödja den skandinaviska möbelkulturen, säger Lars Bülow, formgivare, designentreprenör och medgrundare av Möbeldesignmuseum.

Möbeldesignmuseums allra viktigaste målgrupp är arkitektur-, design- och hantverksstudenter. Det har varit avgörande för oss i den här överlåtelsen att fokus fortsatt ligger på kunskapsutveckling, säger Kersti Sandin, arkitekt, designforskare och medgrundare av Möbeldesignmuseum.

Satsningen är en del av en större ambition att stärka Älmhult som designdestination. IKEA driver sedan tidigare IKEA Museum i Älmhult, där man kan besöka utställningar om både Småland och Ingvar Kamprad, samt ta del av möbeldesign och formgivning från IKEA genom tiderna.

Axel Eriksson