JANKEN – DEN FEKTENDE DAMEN Halden Museum 8 juni 2024 –.

Utställningen Janken – den fektende damen berättar om Johanna Sofie Hansen, som föddes i Halden 1868 och avled i Stockholm 1938 känd under namnet Janken Wiel-Hansen.

Janken Wiel-Hansen levde nästan hela sitt liv i Stockholm och kom under den tidigare delen av 1900-talet bli känd som en ”Stockholmstyp”, en profil i sin tid. Bakgrunden till detta var hennes personliga stil, som stack ut och bröt mot tidens normer, samt hennes stora engagemang för kvinnlig idrott.

Wiel-Hansen ägnade sig åt många olika idrotter men fastnade särskilt för fäktningen och blev internationell mästare i florettfäktning. Hon stod 1905 bakom grundandet av Stockholms Kvinnliga Fäktklubb, som var en av Sveriges allra första idrottsföreningar för kvinnor. Janken propagerade aktivt för det sunda i att kvinnor skulle ägna sig åt idrott i allmänhet och fäktning i synnerhet. Förutom engagemanget i fäktklubben var hon medlem i Sällskapet Nya Idun.

Utställningen i Halden bygger på ett fynd i museets samlingar och forskning som utförts vid museet under de senaste åren. Halden Museum

Axel Eriksson