Under årtusenden har muntliga och litterära historier berättats om trofasta, listiga, dumma eller kloka djur. I äldre tiders konst avbildades ofta djur som symboler för olika egenskaper, men vad de symboliserar varierar beroende på kultur och religion. I den västerländska kulturen stod exempelvis hunden för trofasthet och lejonet för styrka medan räven var listig.
Konstnärer har i alla tider fascinerats och inspirerats av djurvärldens mångfald. Med olika material och tekniker har de försökt fånga djurens specifika egenskaper och karaktärer, förr mer realistiskt och i modern tid mer distanserat från en exakt avbildning.
I sommarens utställning på Läckö slott presenteras 150 verk – från tidigt 1700-tal till i dag – ur Nationalmuseums samlingar. De kretsar alla, på ett eller annat sätt, kring djur: djur som våra vänner, exotiska djur från fjärran land och små djur i vår närhet som vi kanske inte ens ser.
Djur i konsten visar allt från figuriner och andra porslinsföremål till textila verk, skulpturer och målningar. Bland konstnärerna som är representerade märks välkända namn som Carl Frisendahl, Lisa Larson, Stig Lindberg, Carl Milles, Frida Fjellman och Per B Sundberg.