Petter Inedahl ger historien om Det vulgära och förnäma 1600-talet – Slagsmål. Krogar. Skådespel.
1600-talet var en turbulent period i Sveriges historia, inte minst kring matbordet där mycket osämja kunde uppstå. Vill du lära dig svära och förolämpa folk som det gjordes för 400 år sedan har du en guldgruva i denna bok. Här får du bland annat veta vad en mjölkare ägnar sig åt eller varför ingen ville bli kallad för bernhyttare, täva eller slöke.
Boken handlar även om svenskt krogliv. Som första person i modern tid har författaren satt sig in i de ännu mirakulöst bevarade räkenskaperna från rikets då förnämsta näringsställen Storkällaren i Stockholm. Mellan krogräkningarna tittar en hel del av dåtidens kändisar fram, med stormiga, tragiska och underbara livsöden. På krogen möter vi till exempel den törstige Per Sparre, prästen och brukspatronen Sven Bröms. grevinnan Beata De la Gardie, arkitekten Jean De la Vallée och den olycklige amiralen Mårten Anckarhielm. Vi får även en aning om vad det var för öl och vin man drack på den tiden och hur man kryddade brännvinet liksom recepten på kallskål och hippokrass.
Förutom mat, dryck och festande ger boken berättelsen om de teaterälskande grevinnorna Beata Königsmarck och Maria Wrangel, om hur de lyckades sätta upp ett skådespel när ingen teater fanns. Vad tyckte Karl XI om den teaterföreställning som uppfördes till hans ära?
Varför vägrade församlingen i Lumparland att begå nattvarden? Hur såg en krogtoalett ut för 400 år sedan, och varför tvättade sig grevinnan Anna Margareta von Haugwitz med brännvin? Svaren, och mycket annat, finns här. Välkommen till 1600-talet!
Boken är illustrerad.
Petter Inedahl är författare, omtyckt guide på framför allt Skokloster, bosatt i Stockholm. Han har skrivit ett flertal uppskattade böcker med kulturhistorisk inriktning, bl.a. Skokloster, Hemsökt, Spöklikt och Glömda mord.