Den 3 december öppnade Göteborgs naturhistoriska museum portarna till sina uppdaterade och helt nya utställningar. Temat går i evolutionens tecken och besökarna får möta allt från pigghajar och isbjörnar till sina närmsta släktingar.
Under två år har ett frenetiskt arbete pågått bakom lyckta dörrar i en av utställningskorridorerna på Göteborgs naturhistoriska museum. Det rör sig om den så kallade Fiskgången som blivit drabbad av fuktskador.
– Fiskarna var säkert väldigt glada för all fukt, men det var inte vi, så vi bommade igen korridoren och har nu arbetat de senaste två åren med att bli av med fuktskadorna samt att bygga en helt ny utställning med fokus på de marina djurens evolution, säger Renée Göthberg, programansvarig på Göteborgs naturhistoriska museum.
I den nya utställningen presenteras nu märkliga sjögurkor, pirålar och jättesköldpaddor i ett helt nytt ljus som belyser den allra senaste forskningen.
Dessutom får besökarna träffa sina allra närmsta släktingar i utställningen om människans evolution. Här finns urtidsmänniskan Lucy tillsammans med neandertalare och övriga individer som genom årmiljonernas gång lett fram till vår egen art.
– Människans släktträd är mer än en liten buske, det har hänt mycket med våra utdöda släktingar. Kunskapen ökar snabbt om däggdjurens utveckling och det inspirerar såklart till funderingar om hur vi själva kanske kan komma att se ut i framtiden, säger Kennet Lundin, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum.
Under 2021 invigdes även Valsalen på nytt, efter renovering och uppdatering. Vid arbetet med den nya Valsalen plockades djur som valross, säl och isbjörn bort – men dessa arktiska och antarktiska djur har nu fått flytta ihop i en helt egen utställning.