Den 21–24 april är det premiär för Värnamo Filmhistoriska Festival, som är Sveriges första filmhistoriska festival. Den äger rum i Svenska Bios tre salonger i Gummifabriken i Värnamo. Ett 40-tal filmer visas – allt från ”Dunderklumpen” och ”Casablanca” till ”Motorsågsmassakern” och ”Dom kallar oss mods”. Festivalen invigs på torsdagskvällen av Christina Schollin, i samband med visningen av ”Änglar, finns dom?” från 1961 där hon spelar huvudrollen mot Jarl Kulle.
– Vi vill stärka film- och biografkulturen vilket känns särskilt angeläget efter pandemin, och samtidigt lyfta filmen som kulturarv. En sådan här festival har saknats i Sverige, säger Kalle Boman, professor, filmproducent och festivalens konstnärlige ledare.
Att det blev just Värnamo beror på att Rutan anlades på torget Flanaden i centrala Värnamo 2015. Den var tillsammans med en utställning på konstmuseet Vandalorum en förstudie till Ruben Östlunds film ”The Square”, som 2017 vann guldpalmen i Cannes. Sedan dess har en rad arrangemang hållits i och med anknytning till Rutan. Samarbetet mellan Kalle Boman och Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner ledde så småningom till idén om en filmhistorisk festival.
– Det här är en långsiktig satsning och på sikt vill vi skapa en mötesplats för filmintresserade i Värnamo. Förutom filmer som är minst 25 år gamla, visas även nya filmer av filmskapare från Jönköpings län och journalfilmer. Det arrangeras föredrag, workshops för barn samt särskilda visningar för skolan och omsorgen. Det här ska vara en festival både för Värnamoborna och för filmintresserade från hela landet, säger Lars Alkner.
Under festivalen arrangeras även en utställning av filmpriser i biograffoajén. Det är Roy Anderssons guldlejon från Venedig, Jan Troells guldbjörn från Berlin, Ruben Östlunds guldpalm från Cannes, Kalle Bomans egen hedersguldbagge samt Malik Bendjellouls Oscarsstatyett, som han fick 2013 för ”Searching for Sugarman”.
– Det är priserna från de tre viktigaste filmfestivalerna och en Oscar. Mig veterligen har de här priserna aldrig visats tillsammans i Sverige. Det känns väldigt roligt eftersom det här är priser som vunnits av filmer som finansierats genom det svenska systemet, priser som på sätt och vis tillhör oss alla, säger Kalle Boman.
Hela festivalprogrammet finns på www.varnamofilmhistoriska.se.