Den nya utställningen What is love? på Sörmlands museum handlar om den romantiska kärleken.
– I fokus står berättelser, upplevelser och minnen – uttryckta genom föremål, bilder, dikter, konstverk och kärleksbrev, berättar projektledare Peter Ostritsch.
Hur har människor – under olika tider och olika omständigheter – visat sin kärlek för varandra? Hur uppvaktade människor varandra på 1800-talet? Vad gör dagens oändliga valmöjligheter med oss? Och vad finns kvar efter att ett förhållande har tagit slut?
Utställningskonceptet baseras löst på filosofen Roland Barthes figurer i boken Kärlekens samtal. Berättelserna i utställningen handlar om förälskelse, längtan, svartsjuka och förlust.
I utställningen får besökarna ta del av både arkivmaterial och nutida berättelser, av kulturhistoriska föremål, samtida konst och interaktiva installationer. Den unika scenografin är skapad av Hanna Reidmar. Materialet kommer från Sörmlands museums samlingar, men också från andra museer och privatpersoner som vill dela med sig av sina erfarenheter och minnen.
– De personliga, väldigt starka, berättelserna berör så mycket. Som när jag står här med det riktiga brevet som Henry skrev till Karin den 31 mars 1911, säger Peter Ostritsch.
”Karin lilla, jag längtar till dig med kroppens och själens hela stora starka längtan. Längtar till stilla nätters glädje och vila, sida vid sida. Min älskade jag ville kyssa och smeka dig och trycka dig hårt intill mig, barm mot barm. En kyss på din panna och en sakta smekning över dina vackra lockar. Sov gott, allra kärestan min.”
Henry Ericssons och Karin Halls brevväxling, som skildras i What is love?, var intensiv. Breven var filosofiska, trånande och romantiska, men också tveksamma och ångestfyllda. Henry och Karin förkastade tidens borgerliga normer om hur unga män och kvinnor skulle umgås. De träffades utan ”förkläde”, levde ihop utan att vara gifta.
I utställningens hjärta samlas minnesbilder och föremål från avslutade relationer. Konstnären Victoria Verseau har skapat videoverket ”A Ghost’s Gaze” som skildrar förlust och brustna illusioner. Besökarna får också ta del av inlånade konstverk av Edvard Munch, Marie-Louise Ekman, Kristina Abelli Elander och Hans Alenius.
– Det är en ynnest att kunna visa flera fina inlån utöver föremål och dokument från de egna samlingarna. När Peter Ostritsch föreslog den här utställningen så var det en oemotståndlig tanke, men också en svår uppgift. Hur skapar vi en upplevelse som speglar och berättar om kärleken? Jo, genom personliga berättelser och föremål ur samlingarna och en stark scenografi, säger museichefen Susanna Janfalk.
Sörmlands museum i Nyköping är nominerat till European Museum of the Year Award. Det prestigefyllda priset delas ut varje år under Europarådets European Museum Forum.