Bokomslag till Eskilstunas okända 1700-tal av Elin Eriksson
Barnmorskan tappar tålamodet, fältskären skär upp bölder och tre kvinnor bedriver olaglig handel. I stadsmuseets nya bok ”Eskilstunas okända 1700-tal – livet i en annan tid” möter vi färgstarka personligheter och gripande livsöden likväl som stillsamma invånare och den slitsamma vardagen. Ett digitalt boksläpp sänds på Eskilstuna stadsmuseums hemsida och Facebook den 19 maj.
Boken ”Eskilstunas okända 1700-tal” släpps onsdagen 19 maj. Den ges ut av Eskilstuna stadsmuseum och Stiftelsen Lagersberg. Berättelserna i boken bygger på helt ny lokalhistorisk forskning om vanliga och mestadels okända eskilstunabor för 300 år sen.
Boksläppet sänds klockan 19.00 på Eskilstuna stadsmuseums hemsida och på Facebook. Där berättar museichef Åsa Egeld och antikvarie Elin Eriksson om projektet och ger smakprov från innehållet.
– Det tidiga 1700-talets Eskilstuna är något av en vit fläck. Perioden mellan Rademachertiden på 1600-talet och Fristadens inrättande 1771 har inte blivit närmare beskriven, berättar bokens författare Elin Eriksson.
Ändå är det en intressant tid när den karolinska eran med envälde och stormaktsambitioner övergår till den så kallade Frihetstiden. I staden finns då både yllefabrik med ganska motvilliga spinnerskor och gossar, linodlingar och ett alltför optimistiskt försök med tobakstillverkning, parallellt med den ständigt pågående smidesverksamheten. Perioden innehåller också den förödande pestepidemin åren 1710–11, som aldrig tidigare har beskrivits lokalt.
Eskilstunas okända 1700-tal är en naturlig fortsättning på stadsmuseets arbete med att bredda historiebeskrivningen och inkludera fler i berättelsen om Eskilstuna.
Den knyter också an till det tidigare forskningsprojektet Eskilstuna – en annan historia genom att den berättar om stort och smått på ett tillgängligt sätt och utgår från den enskilda människan i den större historian. Vi möter stadens barnmorskor, ett par fältskärer, välbärgade borgarfamiljer och fattiga skomakaränkor, bodbiträden, försäljerskor, människor dömda för brott, pigor, lärlingar och spinnerskor.
Boken kommer att finnas till försäljning via Eskilstuna stadsmuseum och till utlåning på Eskilstuna stadsbibliotek.
För mer information, kontakta
Elin Eriksson, antikvarie Eskilstuna stadsmuseum och bokens författare
elin.eriksson7@eskilstuna.se, 016-710 27 54,