Rörstrand var Sveriges första keramikfabrik. Redan 1726 startade tillverkningen på Rörstrands slott i Stockholm, med drömmar om äkta porslin, det vita guldet. Fabrikens framgångar växte i stället med blåmålade fajanser och rokokons blomsterdekorerade prydnadsgods.
Under 1800-talet utvecklades Rörstrand till en av Europas modernaste porslinsfabriker med högklassig produktion av serviser med romantiska landskapsmönster, prydnadspjäser och kakelugnar. I det tidiga 1900-talet vann fabriken internationella framgångar med sin exklusiva jugendkeramik.
Efter 200 år i Stockholm flyttade Rörstrand till Göteborg, där klassikern Grön Anna föddes. På 1930-talet blev Lidköping hemvist för fabriken. Där har framstående keramiker som Marianne Westman, Gunnar Nylund och Carl Harry Stålhane satt sin prägel på folkkära serviser och vackert konstgods. Serviser som Swedish Grace, Ostindia och Mon Amie tillverkas fortfarande och finns i många svenska hem.
Stora boken om Rörstrand skildrar företagets historia från 1700-talet till 2020, en berättelse om keramisk konst, industriformgivning, arbetsliv och de olika tidernas smak. Boken innehåller även en dekorförteckning över de mest populära servisdekorerna och förteckningar över fajansmålare och formgivare verksamma vid fabriken.
Bengt Nyström, Petter Eklund & Jan Brunius:
Stora boken om Rörstrand
Historiska Media
Utkom 2020