SKULPTURERNA PÅ VASA

Bokomslaget

När skeppet Vasa gav sig ut på sin jungfrufärd i augusti 1628 var det utsmyckat med fler än 700 skulpturer målade i starka färger. I fören kastade sig det förgyllda galjonslejonet fram med Vasavapnet mellan tassarna. Längs relingarna slingrade sig havsguden Proteus och på akterkastellet stod vildmän redo med sina klubbor.

Skeppet var översållat av lejon, groteska masker, soldater, sjöjungfrur och ornament. Högst upp på akterspegeln stod Gustav II Adolf med händerna utsträckta över sitt folk. Under honom fanns det svenska riksvapnet och de bibliska hjältarna Gideon och David.

Prakten var tänkt att imponera på åskådarna, men hade också ett tydligt budskap. Skulpturerna skulle förmedla att Gustav II Adolf var Sveriges rättmätige kung och att han hade Gud på sin sida i kriget.

I boken Skulpturerna på Vasa får läsaren möta Vasas imponerande skulpturer på nära håll genom spektakulära färgbilder. En rad forskare och experter presenterar den senaste forskningen om utsmyckningarna. De visar att berättelsen om skulpturerna också är en berättelse om makt.

Anna Maria Forssberg (redaktör):
Skulpturerna på Vasa. En berättelse om makt
Vasamuseet
Utkom 2020 KÖP NU!