Here’s looking at you curated by Hoyte van Hoytema – 27 februari 2019 – 19 maj 2019

 

Foto: Jens S. Jensen, ”Marianne Jansson, 17 år, kockelev”

Here’s looking at you curated by Hoyte van Hoytema
– A unique exhibition of iconic photographs from the Hasselblad Foundation’s Collection –

Den 27 februari öppnar Sven-Harrys konstmuseum fotoutställningen Here’s looking at you curerad av den internationellt erkände filmfotografen Hoyte van Hoytema.

Here’s looking at you är en utställning curerad av Hoyte van Hoytema, en av världens främsta filmfotografer. På Sven-Harrys konstmuseum visas 199 fotografier ur Hasselbladstiftelsens unika samling.

Utgångspunkten för utställningen är blicken och det intima och dynamiska förhållande som uppstår mellan betraktaren och de avbildade subjekten. Fotografierna är ordnade utifrån det sättet blicken får kontakt eller ej och skapar därmed ett slags experimentellt växelspel; ögon som ömsom konfronterar, ömsom undviker betraktaren. Hoyte van Hoytema utforskar blicken med en fotoutställning på Sven-Harrys konstmuseum som ska upplevas och inte bara ses.

– För mig finns det något skamlöst i att stirra på människor i fotografier. Som betraktare tvingar jag mig själv in i deras liv utan samtycke. Jag tittar, reflekterar och projicerar. Personen i bilden kan aldrig känna mitt påträngande och långvariga betraktande, där jag tar det jag behöver för att sedan gå vidare i livet. Kvar lämnar jag personen i fotografiet som fortsätter att stirra ut i lokalen långt efter att folk gått hem, säger Hoyte van Hoytema.

Med sitt unika öga som filmfotograf har Hoyte van Hoytema tagit emot ett flertal svenska och internationella utmärkelser, bland annat tre Guldbaggar, The Kodak Nordic Award för bästa foto samt Bafta Awards och Oscars- nomineringar. Hoyte van Hoytema har studerat vid Polish National Film School i Łódź och är verksam i Europa, Sverige och USA. Han har arbetat med erkända regissörer som Christopher Nolan, Spike Jonze och Tomas Alfredsson för att nämna några. Filmer i urval: Lasermannen (2005), Låt den rätte komma in (2008), Flickan (2009), Tinker Tailor Soldier Spy (2011), Call Girl (2012), Her (2013), Interstellar (2014), Spectre (2015) och Dunkirk (2017).

När vi på museet fick tillgång till Hasselbladstiftelsens unika samling av fotografier ställde vi oss frågan hur vi skulle skapa en unik upplevelse och ett nytt sätt att uppleva fotografi. Vi ville ha en curator som skulle göra en ny och spännande tolkning av samlingen. Valet av Hoyte van Hoytema, en av filmfotografins mästare, var därför enkelt och vi är otroligt glada för hans medverkan. Det har varit spännande att se vad som händer när en filmskapare curerar en utställning av stillbilder. Att Hoyte van Hoytema fick botanisera fritt i en fantastisk skatt kändes som både ett oväntat och självklart val för Sven-Harrys konstmuseum, berättar Dragana Kusoffsky Maksimović, VD på Sven-Harrys konstmuseum.

I utställningen visas verk av 97 fotografer, varav 22 Hasselbladpristagare, från tidigare vinnare som Cindy Sherman, Irving Penn, Lennart Nilsson och Richard Avedon till de senaste, däribland Rineke Dijkstra, Wolfgang Tillmans, Nan Goldin och Graciela Iturbide.Verk av Sveriges mest framstående fotokonstnärer som Lars Tunbjörk, JH Engström, Tuija Lindström, Lotta Antonsson, Anders Petersen, Christer Strömholmoch Denise Grünstein visas intill fotografier av yngre utövare som Tova Mozard, Johannes Samuelsson och Agnes Thor. Tidsmässigt spänner verken i utställningen från slutet av 1800-talet till idag och speglar en stor del av den svenska och internationella fotohistorien.

Om Hasselbadstiftelsens samling:
Hasselbladkameran har sedan 1948 fångat några av världens mest ikoniska bilder och format hur vi ser på världen genom genuint fotografiskt konstnärskap. År 1979 bildades Hasselbladstiftelsen för att främja vetenskaplig undervisning och forskning inom det naturvetenskapliga området och inom fotografi. I stiftelsens samling finns ca 3000 fotografier av såväl Hasselbladspristagare som av framstående svenska och nordiska fotografer.
Sven-Harrys konstmuseum ägs och drivs av Byggmästare Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse vars syfte är att främja konstvetenskap, form och arkitektur. Byggnaden, som ritades av Wingårdhs Arkitektkontor med inredning av Åke Axelsson, invigdes 2011. På taket ligger en exakt kopia av grundarens tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs. Där visas den privata samlingen av skulpturer, måleri, möbler och exklusiva mattor.

Axel Eriksson