Den 28 november öppnar Sven-Harrys konstmuseum utställningen ”Olle Olsson Hagalund – En färgstark romantiker”. Till utställningen har Sven-Harry skrivit om det förlorade Hagalund.
”Ett hundra hus i Hagalund var arkitektur utan arkitekter och politiker. De gamla husen ersattes på 1960-talet med jättelika ”bomaskiner” skapade av just politiker och arkitekter.
Vår historia raderades ut genom en hänsynslös rivning utan tanke på den mänskliga kvalitet som fanns samlat i den gamla bebyggelsen. Många av husen var självbyggda med mycket kunskap och kärlek av de som bodde i gamla Hagalund. Snickare, murare, glasmästare, målare och plåtslagare som byggde sina egna trähus med mycket fantasi och utsmyckning. De försågs med verandor, tornspiror och snickarglädje, några hus hade till med skulpturer i fasaderna.
Konstnären Olle Olssons morfar var en av de första att hitta en tomt i det som skulle bli Hagalund på 1890-talet. Olle Olsson kom sedan att bo kvar där i hela sitt liv. Han gjorde i sitt måleri en poetisk dagbok i färg och upplevelse, som får oss att se den förlorade stadsdelen på nytt. Genom att han la ner så mycket möda på detaljer och stämningar i sin konst fick han fram själen i de gamla husen och livet i den gamla stadsdelen Hagalund. Själv kämpade han för de gamla husen men förlorade, historielösheten drev på utvecklingen.
Endast fyra hus inklusive hans eget gick att rädda. Det var då demokratin styrdes av kortsiktigt tänkande från politiker och deras tjänstemän. Hagalund som en gång var byggt av de boende i sann demokrati skulle rivas för att utvecklingen fordrade det.
Samma sak händer idag, en långsiktig planering verkar vara omöjlig. Planerandet styrdes då som idag av politiker med korta mandatperioder. På tre till fyra år ska allt vara klart så de kan visa upp vad de genomfört för väljarna. ”Se detta klarade vi av”. På sikt blir detta både mänskligt och ekonomiskt mycket dyrare för samhället. Genom rivningen av Hagalund försvann en del av vår tidiga byggnadshistoria. Flera hus var unika vilket vi kan se i konstnären Olle Olssons målningar.
Tänk om vi hade haft de hundra bästa husen kvar och kunnat visa upp dessa miljöer, en kåkstad utan motstycke med sin variation fylld av kreativitet och färg. Vilken kulturvandring det skulle ha varit för världens turister, något som Solna skulle ha blivit känt för.”
Sven-Harry
» Läs mer om utställningen Sven-Harrys konstmuseum Eastmansvägen 10-12, 116 31 Stockholm Öppet ons-fre 11-19, lör-sön 11-17 www.sven-harrys.se
|
|
|
|
|