Nationalmuseum – 2015-05-12 13:22 CEST
Den 17 juni öppnar utställningen Glass is Tomorrow på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern. Den är resultatet av ett internationellt projekt för att lyfta fram glasets potential. I utställningen visas runt 200 glasföremål från workshoppar genomförda vid glashyttor runt om i Europa. En av dem är The Glass Factory, Boda i Sverige som också är en samarbetspartner i projektet.
Glass is Tomorrow är ett europeiskt projekt som genom att laborera med färg, skuggor, ljus och genomskinlighet vill förflytta glashantverket till designsfären. Projektet är sedan 2011 delfinansierat genom EU:s kulturprogram och sammanför glastillverkare och formgivare för utbyte av kunskap inom ett hantverk med gamla anor.
Projektet omfattar en serie workshoppar och efterföljande utställningar där större glashyttor, producenter och skolor med högre utbildning inom glashantverk samarbetar med formgivare och glasblåsare. Efter ett första äventyr i Nuutajärvi, Finland med Iittala, i Novy Bor, Tjeckien med Verreum och i Meisenthal med CIAV (Centre International d’Art Verrier) har nu Glass is Tomorrow avslutat sin andra etapp och ger sig ut på en utställningsturné. Den andra etappen började i Småland med The Glass Factory i Boda. Den fortsatte sedan till Domaine de Boisbuchet/CIRECA (Centre International de Recherche et d’Education Culturelle et Agricole) med The Corning Museum of Glass’ Glass Lab, vidare till ESADSE (Ecole Supérieure d’Art et Design de Saint-Etienne) i samarbete med Saint-Just Glassworks, CIAV (Centre International d’Art Verrier) i Meisenthal, Şişecam’s Nude Group från Denizli i västra Anatolien och Istanbul, för att avsluta på RCA (Royal College of Art) i London.
Beroende på de olika hyttornas inriktning har varje workshop haft ett eget tema. Utmaningen ligger i att använda äldre hantverkstekniker för samtida ändamål och på så sätt återuppfinna glaskonsten. Resultatet av arbetet inom Glass is Tomorrow visas på Nationalmuseum Design från den 17 juni. Ett urval från de olika workshopparna i andra etappen visas tematiskt med utgångspunkt i olika tillverkningssätt, totalt runt 200 glasföremål av cirka 50 formgivare från hela Europa.
I Stockholm har utställningen kompletterats med tio glasformgivare med anknytning till Stockholm. Esmé Alexander, Anna Berglund, Frida Fjellman, Ulla Forsell, Gunilla Kihlgren, Simon Klenell, Matilda Kästel, Sara Lundkvist, Fredrik Nielsen och Karin Törnell ställer ut unika föremål ur sin produktion.
Tidigare i år har Glass is Tomorrow visats på Musée de la Mine i Saint-Etienne i samband med Biennale Internationale Design och på möbelmässan i Milano tillsammans med Nude Glass från Turkiet. Efter Nationalmuseum Design går den vidare till Royal College of Art i London under London Design Festival.
Utställningen Glass is Tomorrow visas på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern från den 17 juni till den 23 augusti 2015.
Curator Glass is Tomorrow: Lise Coirier, projektledare, Pro Materia
Curator Nationalmuseum Design: Micael Ernstell
Scenografi Nationalmuseum Design: Joakim E Werning och Pro Materia
Glass is Tomorrow samordnare: Wing Lam Kwok, Pro Materia
www.glassistomorrow.eu
www.facebook.com/GlassisTomorrow
Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767- 23 46 32
Bildtext
Canon, Formgivare: GGSV Stéphane Villard, Gaëlle Gabillet. Glasblåsare: Saint-Just Team. Foto: Anne Zed/ Geophotography
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset i Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.
Axel Eriksson
|