Vem är Doktor Dana?

Vem är Doktor Dana?

 

Photography and video performance 1998 – 2013 23 maj – 31 augusti, 2014

Doktor Dana är konstnären Dana Sederowskys verktyg. En sjuksköterska som inger förtroende, men samtidigt kan utöva makt. Sedan debuten 1998 har Dana Sederowsky arbetat med fotografi och videoperformance där hon använder sin egen röst, kropp och ansikte. Vem är sjuksköterskan som rör sig i dessa både vackra och obehagliga miljöer, laddade med historier? Svaret finns kanske på Fotografiska.

Dana Sederowsky är en av våra mest uppmärksammade samtida konstnärer. Hon har en lång rad utställningar bakom sig, inte minst internationellt. Utställningen på Fotografiska visar ett urval av hennes verk från hela karriären tillsammans med nya aldrig tidigare visade verk.

Dana Sederowsky arbetar konsekvent med ett enkelt och effektivt bildspråk och utgår alltid från ett konceptuellt regelverk med egna texter och erfarenheter. För att lära känna karaktären är kontinuiteten en viktig del i konstnärskapet.

Redan under sin utbildning vid Högskolan för Fotografi etablerade hon sitt alter ego Doktor Dana, en sjuksköterska i 50-talsuniform som framträder i både fotografi och i rörliga verk.

– När jag skapade Doktor Dana sökte jag en tydlig, universell symbol där det finns förväntningar för vad personen står för, förklarar hon.

Doktor Dana framträder första gången 1998 i olika miljöer från New York. När Dana Sederowsky reser som Hasselbladsstipendiat till Capri och livmedikus Axel Munthes Villa San Michele år 2005 dyker Doktor Dana upp igen. Här interagerar hon med omgivningen, hon vänder kameran ryggen för att betrakta omgivningen, innesluten i det vackra.

Dana Sederowsky letade länge efter en ny plats för Doktor Dana att agera. 2013 finner hon Beelitz Heilstätten, ett område med övergivna byggnader utanför Berlin som byggdes 1897 och som fungerade som militärsjukhus under de båda världskrigen. I den här serien talar den obehagliga miljön, en raserad och barrikaderad plats där naturen börjar ta över.

Parallellt med sina fotografiska verk arbetar Dana Sederowsky med videomonologer och text där hon undersöker språkets formella och poetiska aspekter genom lingvistiska övningar och fonologiska experiment. Betraktaren möts alltid av ett ansikte och ett direkt tilltal i du-form.

Det femton minuter långa videoverket ”Head ”är en avskalad performativ balansakt som ackompanjeras av ett existentiellt mullrande ljud. I serien ”Black knot” från 2013 försöker en förvriden svartklädd figur att bokstavligen slå knut på sig själv i ett svart rum. Serierna kom till under ett par år av tunga privata händelser för Dana Sederowsky. De handlar om att härda ut, att hålla ihop livet och inse att livet går vidare även om det rasar.

Dana Sederowsky är född 1975 i Helsingborg. Idag bor och verkar hon i Göteborg. Hon är utbildad på Högskolan för Fotografi och Valands Konsthögskola i Göteborg.

Hennes verk har visats på ett flertal platser såväl i Sverige som internationellt. Till exempel Museo de La Ciudad, Querétaro, Mexiko, BALTIC Newcastle, Center for Contemporary Art i Ekaterinburg och Moskva Ryssland, Kaunas Biennal Litauen, Borås Konstmuseum, Studio 44 Stockholm och Göteborgs Konsthall. Hon har också haft separatutställningar på bland annat Göteborgs Konstmuseum, Borås Konstmuseum samt i Hasselblad Center.

Hon finns representerad på Hasselbladstiftelsen, Danderyds Sjukhus, National Centre for Contemporary Art Collection, Ekaterinburg Ryssland, Göteborgs Konstmuseum och Dunkers Kulturhus i Helsingborg. I början av 2015 visar Göteborgs Konsthall Dana Sederowskys verk i en stor separatutställning.

För ytterligare frågor om utställningen eller intervjuförfrågningar, kontakta Jens Hollingby, Kommunikationsansvarig Fotografiska:

jens.hollingby@fotografiska.eu 070 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige

Jens Hollingby COPYRIGHT ©