Jag har nu sysslat med måleri i ganska många år och har redan för flera år sedan skrivit om mitt konstnärsskap här på Magasin 1. Den gången beskrev jag min väg till konstnär, så denna gången ska jag beskriva mitt måleri.
Jag tillhör den skaran av konstnärer som alltid vet vad jag ska måla. Därmed inte sagt att det alltid blir precis som jag har tänkt mig utan att målningen ändrar riktning under resans gång.
Jag går alltid och funderar länge innan jag börjar på en ny målning. Jag vill ha klart för mig vad är det jag vill säga med målningen. Bäst tänker jag när jag är ute och promenerar men hunden och samtidigt kan ta in vad naturen erbjuder i färger och intryck.
När jag kommit till klarhet med vad det är jag ska måla, skissar jag gärna motivet först. Jag skissar alltid i tusch. Detta, för att, när jag kommit så långt i min tanke, så eftersträvar jag en viss bestämdhet. Det ska inte gå att ångra sig. Däremot kan jag göra variationer på min skiss och fastnar sedan för den som jag tycker blir bäst.
Sedan skissar jag upp motivet på en duk, helst stor. Detta får ta sin lilla tid. Det är viktigt att det blir korrekt från början och denna process tar minst en dag, skissa kolla , ta bort, fixa till. När jag bestämt mig fäster jag kolet som jag använder på duken med mellanfernissa.
Själva arbetet kan börja.
Ibland går det lätt, ibland hjälper det inte att jag vet exakt vad jag vill, för målningen tar över och lever sitt eget liv. Men oftast fungerar det som jag tänkt mig.
Jag målar med kniv. Detta för att jag tycker det blir mer kraftfullt. Alltid med så rena färger som möjligt och när jag blandar gör jag det direkt på duken. Jag målar i flera skikt. Detta för att kunna driva upp intensiteten i färgen.
Eftersom jag är en positiv och optimistisk person, så blir mina målningar alltid ”glada”. Allt som jag tycker är ovidkommande för vad jag vill säga tar jag bort ur målningen. Ljus och skuggor använder jag mig sällan av. Om jag vill ha med skuggor samlar jag ofta ihop dessa till en form, liksom ljuset.
Jag berättar en historia i mina bilder, däremot är det inte nödvändigtvis så att betraktaren ser vad jag säger. Men alla betraktare får tolka in vad dom själva vill i målningen. Min historia tillkommer målningen under processen och är kanske bara viktig för mig. Jag målar det jag känner att jag måste måla. Det är min vardag och min verklighet som hamnar på bilden.
Att kompromissa i måleriet är inte min grej.