Nu är kalmarkonstnären Anders Wolke representerad på Andy Warholmuseet i Medzillaborse, Slovakien, med en bild av Andy Warhol, gjord med inspiration av Warhols teknik.
– Det är en fantastisk ära.
För Anders Wolke är Andy Warhol en viktig förebild, och Wolkes verk är tydligt inspirerade av Warhol.
– Jo, det är rätt mycket i hans anda. Jag har alltid tyckt att porträtt var tråkiga, men när jag läste konstvetenskap kom jag i kontakt med hans underbara värld. Då var det mycket svartvitt och grafik och ångest, och så kom han med klara färger och var inte alls dyster.
Anders Wolke är den ende nordiska konstnären som är representerad på museet, som byggdes efter Warhols död i föräldrarnas hemstad.
I somras besökte han museet.
– Det är rejält stort, och det var massor av material som jag inte sett tidigare, förutom konst också all dokumentation om honom, och de slovakiska kopplingarna.
Det var en lång process innan Wolkes verk blev accepterat.
– Jag hade inte förstått hur många beslut som skulle tas.
Andy Warhols föräldrar var från ett litet samhälle i Slovakien, och utvandrade till USA. I Pittsburg föddes Andy, som så småningom blev världskänd popkonstnär. Han använde sig av reklamens teknik och bildvärld i sina verk, som i de exakta avbildningarna av Campbells tomatsoppa, och i screentrycken av Marilyn Monroe. Han arbetade mycket med porträtt. Han blev också känd för uttalande som ”I framtiden kommer var och en att bli känd i 15 minuter” och ”Varuhusen är vår tids konstmuseer”.
Det finns ett stort museum över Andy Warhol i Pittsburg, och han är representerad på museer över hela världen.