Intrezzandt efterlysning

Nu ska ni få höra.
I min mors föräldrahem i Torsby hänger en gammal gårdsmålning signerad Zandt. Under 2001 försökte jag på flera sätt att spåra konstnären.
Frågade släktingarna på gården. Ingen visste.
Kontaktade Värmlands museum i Karlstad och Riksmuseet. Ingen hade hört om Zandt. Letade igenom diverse konstböcker på biblioteket. Nada.
Kontaktade hembygdsföreningen i Torsby. Tji.
Hade ute en efterlysning – jag minns inte var – på nätet. Ingen respons.
Skickade en notis till Nya Wermlands-Tidningen – ingen reaktion. Vet inte ens om den kom in.
Inget napp nånstans, så jag lät hela saken falla.

Men SÅ…. I december 2008 ringer en snubbe från Visby. Han har hittat mitt namn på nätet kopplat till Zandt. Efter sju år hängde efterlysningen fortfarande kvar!

Och vet ni vad han berättar?
Han hade en tavla av Zandt ! Bohusmotiv.
Han visste att en till, uppe i Umeå, som hade en tavla av Zandt! Visbymotiv.
Han hade varit i kontakt med en i Strömstad som hade en tavla av Zandt!
En bekant hade sett att Göteborgs auktionsverk sålt en tavla av Zandt 2006! Bohusmotiv.

Nu var vi plötsligt flera stycken med tavlor av den gäckande Zandt. Gården i Torsby, en vy från Visby och åtminstone två motiv från Bohuslän. Konstnären måste vara något mer än en enkel ”gåramålare” från Värmland. Det är ju nästan som man inte tror det är sant! Men fortfarande var det ingen som visste något om konstnären.

Dags att börja söka.
Här skulle spåras! Jag skickade en notis med bilder till 46 tidningar runt om i landet samt till 23 antikvitets- och konstaffärer. Göteborgs-Posten tog in en stor artikel med foton på två av tavlorna. Samma dag börjar folk ringa. De har en eller flera tavlor av Zandt. Det fortsätter att ringa under några veckor. Alla var förtjusta i tavlorna, mest hamn- och kustmotiv från Smögen. Alla mejlade över foton. Jag är förmodligen numera världens största innehavare av tavelbilder från denne Zandt. Men som vanligt, ingen visste nåt om konstnären. Ingen utom EN…. en släkting till Zandt. Och historien rullas sakta upp med hjälp av henne samt kontakt med några av konstnärens söner.

Ett mysteriums upplösning

GUSTAF Per Arvor BÖRTNER ZANDT

Bildkonstnär, född 1905 i Stockholm, död 1985. Han studerade i Köpenhamn hos Folmer Bonnén och för Isaac Grünewald. Hans konstnärspseudonym under 1930-40-talet var ZANDT, för Gustaf Andersson, senare Börtner.

Hans föräldrar hette Arvor och Ester Andersson, född Hansson. De var kulturarbetare i Stockholm. Fadern var skådespelare på Södran. Han uppträdde även på Dramaten. 1916 spelade han då kocken i pjäsen Det gamla spelet om envar. I Stockholm föddes 1905 sonen Per Gustaf Arvor Andersson. Han blev så småningom skräddare, specialist på herrbyxor.

Efter en lång resa 1930 genom Tyskland, vidare via Baltikum och Helsingfors kommer han tillbaka till Stockholm svårt sjuk och hamnar på sjukhus. Där uppstod tycke mellan honom och ett sjukvårdsbiträde. I det äktenskapet föddes 1931 en son. Det lära vara hustrun som inspirerade honom till att starta sin bana som konstnär. Efter en tid separerade paret. Konstnären gör resor i Italien, Frankrike och i Norge.

Konstnärskapet tar fart: Gustaf träffar en ny kvinnan i Göteborg och ingår ett nytt äktenskap1936. Han hämtar mycket inspiration från långa vistelser i Kungshamn och på Smögen. En bofast där berättade för mig: ”Det var en stor karl med röd basker och en röd-svart alaskajacka. Och temperament hade han!” Med en dotter flyttar paret 1939 till Fristad utanför Borås. Där föds två söner. ”Familjen flyttar tillbaka till Göteborg. Under en tid är Gustav lärare på konstskolan Valand. Så blir det en ny flytt med familjen. Denna gång till Malmö. 1951 bryter Gustaf upp igen. Nu till Halland och ett tredje förhållande. Övriga familjen flyttar till Göteborg.”

Det är i början av 1930-talet som signaturen Zandt dyker upp. Några tavlor har signerats med Andersson-Zandt men blir så småningom enbart Zandt. Varför han väljer Zandt kan man bara spekulera i. Det smakar tyskt. Stavningen lutar åt det hållet. Det finns även några orter i Tyskland som heter Zandt. En akvarell har motiv från Rothenburg, en stad i närheten. Den är målad 1934. Han gör långa resor då han målar. Ibland är han borta i månader. Det blir mycket motiv från Bohuslän. Flera Gotlandsbesök ger resultat i tavlor. Akvareller från Borås blandas med storstadsmotiv, bland annat från Paris. Värmland besöks också men mest är det fjällvärlden som lockar.

Nytt namnbyte förbryllar: Mitt i detta sker ytterligare ett namnbyte. Den här gången ger det frågetecken. Han tar sig namnet Börtner. Officiellt ser jag namnet första gången bundet till en utställning i Göteborg 1944. Varför byter han? Och var kommer namnet Börtner ifrån?
Den sista frågan kan ha en enkel förklaring. Gustaf vistades en tid i Östersund. Sydväst om staden ligger en liten by vid Ljungan som heter Börtnan. Likheten verkar vara mer än en tillfällighet. Frågan om varför är svårare. Någon har nämnt att han inte fick använda pseudonymen eftersom det var flera andra som hette Zandt. Eller kan det ha varit så att det tyskklingande namnet Zandt kändes fel under 1940-talet? Eller ville den orolige bryta med något, byta identitet och lägga det tidigare totalt bakom sig?

Det som talar för det är att han efter namnbytet inte tycks kännas vid namnet Zandt. I biografier i konstnärslexikon vore det annars naturligt att nämna att han tidigare använt konstnärsnamnet Zandt, men inte ett ord. Ingenstans finns kopplingen Zandt – Börtner. Ingen har vetat vem som dolde sig bakom det tidigare konstnärsnamnet. Inte förrän nu när släktingar berättar. Ny oro slutar i ro: Det blir ännu en separation. Omkring 1957 flyttar han norrut från Halland till Jämtland. Han är en orolig konstnärsjäl. Det märks bland annat på de ideliga flyttningarna och separationerna. Från Jämtland hamnar han i Långsele utanför Sollefteå. Där lever han som musik- och teckningslärare. I Sollefteå är han också engagerad i arbetet bland förståndshandikappade. Han har nu träffat en ny livskamrat. Det verkar som han äntligen kommer till ro. Paret lever ihop under 24 år tills han dör 80 år gammal, 1985.

Representerad: Bollnäs och Kristianstads museer.
Flera uppgifter är hämtade ur Svenskt konstnärslexikon och i Svenska konstnärer,samt konstnärslexikonet Amanda, som finns på Internet.
Som ett kuriosum kan berättas, att Lars Wikander hittade en tavla av Börtner i en privat konstsamling i Canberra, Australien. Motivet är Ottaälven, Guldbrandsdalen, i Norge från 1947. Även på flera utländska auktionssidor finns verk av Börtner. För den intresserade kan det vara värt att söka på Internet efter Zandt respektive Börtner.

Lars Wikander, Författare